A Vidor fesztivál Nyíregyháza legjobban várt és legnagyobb eseménysorozataként idén is kilenc teljes napon át várja a zene, a színjátszás és a kultúra szerelmeseit. A 13 éves múltra visszatekintő Vidor ezúttal is minden eddiginél komolyabb figyelmet szentel annak, hogy az érkezők a lehető legváltozatosabb élményeket szerezhessék maguknak, így miközben bejárják az egész várost, utcánként változó hangulat és előadások várják őket. Így a Vidor fesztivál során egyáltalán nem meglepő vagy meghökkentő, ha az utcazenészek vagy az akrobaták előadását követően váratlanul egy zenei koncertet tekinthetünk meg, esetleg egy színházi előadásra kerül sor valamelyik téren, amelyek mellett hasznos előadások, kiállítások és egyéb állandó, gyakran exkluzív programok közül is válogathatnak maguknak a fesztiválozók.

A Vidor fesztivál a hagyományoknak megfelelően az idei esztendőben is komoly figyelmet szentel a zenei programoknak, avagy a különféle koncerteknek. Ennek megfelelően a szervezők igazi különlegességeket is elhoznak Nyíregyháza városába, így például Afrikából, Kolumbiából vagy Kínából származó együtteseket, amelyek közül sokan most járnak majd először hazánkban. Természetesen a szervezők szeretett hazájuk legjelesebb világzenei képviselőit is igyekeztek összegyűjteni és felléptetni a kilenc nap során, így ennek megfelelően szeptember 1-jén, kedden este 7 órakor a Kossuth téri színpadon egy fergeteges ingyenes koncert ad a Cimbaliband, akik Cimbalikum név alatt a Fricska táncegyüttessel kiegészülve lépnek színpadra.

A cimbalomról mindenki tudja, hogy egy igazi hungarikumnak, egy autentikus népi hangszernek tekinthető, ami nélkül nem létezhet igazi magyar népzene. Ezt kívánja bemutatni Unger Balázs és bandája is, akik Cimbalikum név alatt a Britain’s Got Talent – avagy Nagy-Britannia legnagyobb tehetségkutató műsora – által is díjazott Fricska táncegyüttessel kiegészülve igazi virtuóz táncokat mutatnak be az autentikus, de mégis fiatalos dallamok szárnyain. A Cimbaliband műsorában egyébiránt az egész történelmi Magyarország megelevenedik majd előttünk, így a rábaközi búcsútól kezdve a 20. század elejének budapesti kávéházain át a kincses Kolozsvárig bezárólag, kitekintve olyan külföldi helyszínek felé is, mint a Fekete-tenger partja vagy az Isztambuli bazárok világa.

Unger Balázs sajátos képzetét már 7 éves kora óta álmodja, hiszen akkor kezdett el autentikus magyar népzenével foglalkozni, ami mellett mindig is imádta a cimbalmok mellett a balkán szerteágazó és színes dallamvilágát. Balázs 1996-tól rendszeres vendégzenésze a budapesti moldvai csángó táncháznak, de tagja volt a Kárpátia zenekarnak is, eltökélt szándéka pedig, hogy felkutassa a Moldvában élő cimbalmosokat, és elsajátíthassa speciális játékukat. Első ilyen gyűjtőútjára 1997-ben került sor, amikor a Cimbaliband már egy létező zenekar volt, és ennek az útnak a hatására annyi ötletet, valamint zenét gyűjtött össze, hogy elkészíthette Moldva címre keresztelt lemezét. A Vidor fesztiválon többek között erről is hallhatunk majd tételeket a többi autentikus magyar népzenei szerzemény mellett.

A Vidor fesztivál programjai augusztus 28-án

A Vidor fesztivál programjai augusztus 29-én

A Vidor fesztivál programjai augusztus 30-án

A Vidor fesztivál programjai augusztus 31-én

A Vidor fesztivál programjai szeptember 1-jén

A Vidor fesztivál programjai szeptember 2-án

A Vidor fesztivál programjai szeptember 3-án

A Vidor fesztivál programjai szeptember 4-én

A Vidor fesztivál programjai szeptember 5-én

A Vidor fesztivál fellépői: a Hanggai

A Vidor fesztivál fellépői: a Bassekou Kouyate & Ngoni Ba Afrikából

A Vidor fesztivál fellépői: a BandAdriatica Olaszországból

A Vidor fesztivál fellépői: a Sidestepper

A Vidor fesztivál fellépői: a Quimby

A Vidor fesztivál fellépői: a Borbély Mihály Balkán Jazz Project

A Vidor fesztivál fellépői: az Ocho Macho

A Vidor fesztivál fellépői: a Kiscsillag

A Vidor fesztivál fellépői: az Etnofon Zenei Társulás

A Vidor fesztivál fellépői: a Supernem