A Vidor fesztivál idén is egészen elképesztő koncertekkel, előadásokkal, prezentációkkal és egyebekkel köszönti majd a Nyíregyháza városába látogatókat – különös tekintettel azokat, akik szeretik a különféle világzenei koncerteket, a színjátszást, valamint az olyan programokat, amelyeket garantáltan nem láthatnak, vagy tapasztalhatnak meg máshol, illetve más formában. A Vidor kilenc napja alatt a város utcái és terei teljesen átalakulnak, megtelnek élettel, muzsikaszóval, színjátszással, valamint olyan élményekkel, amelyek garantáltan sehol máshol nem várnak majd ránk. A lehetőségek tárháza olyannyira színes lesz, hogy míg az egyik utcán éppen egy színházi előadást tekinthetünk meg, addig a másikon utcazenészek vagy zsonglőrök szórakoztatnak minket, a harmadikon pedig akrobaták, esetleg világzenei koncertek zajlanak majd.

Utóbbi kategóriát erősíti a Vidor programkínálatában a BandAdriatica koncertje is, akik egyenesen Olaszországból látogatnak el Magyarországra, hogy egyetlen fellépés erejéig különleges élményekkel gazdagítsák a fesztiválra látogatókat. A szeptember 5-én, megtartandó, mindenki számára ingyenes zenei különlegességre a Kossuth téren felállított színpadon kerül sor, és a fellépést azért sem érdemes kihagyni, mert hazánkban most első alkalommal fog koncertezni ez a különleges formáció, méghozzá szombaton este fél 9-kor.

A BandAdriatica a fesztivál záró koncertje lesz, ami mondhatni megkoronázza a Vidor fesztivál színes eseményeit, és még egyszer táncra, énekszóra és mulatozásra csábítja a fesztiválozókat, akik a déli széllel érkezett zenekar által az Adriai-tengerre jellemző mediterrán dallamokat élhetik át az előadás során. A BandAdriatica egészen sokszínű gyökerekből táplálkozik, így bár muzsikájuk középpontjában az olasz népzene áll, zenei gyökereik között dalmát, albán és görög dallamvilágot egyaránt találhatunk majd, sőt mi több, ez a sokszínűség egy olyan különleges egyveleget alkot egymással, ami olyan természetességet sugároz, mintha ezek a dallamok mindig is együtt éltek volna egymással.

A Salento tartományból származó banda természetesen már a kezdetektől a legjobb helyen volt ahhoz, hogy a legjobb zenei örökséget és hagyományokat vigyék tovább. A régió mindig is a kultúrák, ezáltal a népzenék egyik olvasztótégelye volt, ahol a tenger határtalanságából kifolyólag szabadon találkozhattak egymással az egykori kultúrák és nációk zenészei, írói és költői, így a konfrontálódás eredményeként egy igazi különlegesség született, amit a BandAdriatica képes volt zenéjében is ötvözni egymással. Röviden és tömören olyan ez a zene, mintha az olasz pergés találkozna a balkán vadságával és prűdségével, méghozzá megbolondítva ezt az egészet egy fúvós bandával, harmonikával, valamint modern hangzásokkal, ami megkönnyíti ennek a kulturális sokszínűségnek a könnyed befogadását.